Thuiswerken
We kunnen er niet omheen: de coronacrisis gaat effect hebben op onze huisvesting. Veel werknemers én werkgevers hebben geproefd aan het thuiswerken. En dat lijkt bij een grote groep naar meer te smaken.
Van virtual reality-vergaderen tot eenvoudig op mobiel werken gaat goed samen met innovatieve én duurzame oplossingen. Werken op een door jouzelf gekozen plek en tijd: het wordt voor veel werknemers steeds gewoner. De tijd dat iedereen op kantoor werkte tussen 9 en 5, lijkt steeds verder achter ons te liggen.
Niet verwonderlijk: ’s ochtends aanschuiven in de file om naar kantoor te gaan is slecht voor het milieu, inefficiënt én onnodig kostbaar. In geen enkel ander Europees land werken zo veel mensen thuis als in Nederland. Van alle werkenden tussen de 15 en 64 jaar gaat het om 13,7 procent, zo blijkt uit onderzoek. Vooral zzp’ers werken vaak thuis, maar ook werknemers in vaste dienst hoger opgeleiden doen dat regelmatig. Thuis werken is zeker goed voor milieu en natuur. Als 20 procent van de beroepsbevolking twee dagen per week thuis of op een externe locatie dichtbij huis zou werken, scheelt dat per jaar 3,5 miljard autokilometers.Een enorme winst voor het milieu én – vanwege het afnemende aantal files – voor de economie. Wanneer 12 procent van de werkende bevolking ook na de crisis anderhalve dag meer vanuit huis blijft werken dan voorheen, wordt daarom ook een stuk minder CO2 en stikstof uitgestoten.
Duurzame werkomgeving: een goede keuze
Een duurzame werkomgeving is goed voor jezelf en voor de wereld om je heen. Zo zorgt een plant in huis niet alleen voor zuivere lucht, maar draagt deze ook bij aan je geluksgevoel. En er zijn veel meer dingen die je zelf kunt doen om een duurzame thuiswerker te zijn. Hier wat tips.
Voor jezelf zorgen is ook duurzaam thuiswerken
Duurzaam thuiswerken gaat verder dan energie besparen en milieubewuste keuzes maken. Het gaat ook over je gezondheid. Want alleen als je goed voor jezelf zorgt, houd je het thuiswerken vol. En dat maakt het duurzaam.
Wandelvergaderingen
Lopend vergaderen is effectief. Door de lichamelijke beweging activeer je je brein. Grote kans dat je zo mooie ideeën uit je mouw schudt. Doe je telefonische vergaderingen daarom lekker tijdens het wandelen. Frisse neus, een helder hoofd en creatieve oplossingen.
Stekkers uit het stopcontact
Bij sluipverbruik gebruiken apparaten energie zonder dat jij daar voordeel van hebt. Bijvoorbeeld omdat de stekker ongebruikt in het stopcontact zit. Van de tv tot de föhn, van de waterkoker tot je telefoonoplader. Sluipverbruik sluipt erin. Trek tijdens het thuiswerken alle stekkers uit de muur als je deze apparaten niet gebruikt. Laptop opgeladen? Dan kan de lader uit het stopcontact. Gebruik je jouw tweede monitor niet? Dan hoeft ‘ie ook niet aan de stroom. Zo bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar op je energierekening.
Verwarming lager
De thermostaat in je woning staat waarschijnlijk een paar graden lager wanneer je naar kantoor gaat. Maar als je thuiswerkt, loeit de verwarming onafgebroken. Beperk je stookkosten door de radiatoren alleen open te draaien in de ruimten waar je werkt. Trek tijdens koudere dagen een extra trui aan en draai de verwarming ’s nachts een paar graden lager om energie te besparen.
Zet lampen vaker uit
In huis staan vaak ongemerkt lampen aan. Ook in kamers waar het niet per se nodig is. Dat is tenslotte gezellig met die sfeerlampjes op de achtergrond. Maar wist je dat je veel energie bespaart door ze wél even uit te schakelen? Zo’n 14 procent van je stroomverbruik gaat namelijk op aan verlichting. Kamer uit, licht uit. Dat loont al snel op je energierekening.
Versier je thuiskantoor met planten
Groen maakt gelukkig. Een goede reden om je thuiskantoor met planten te versieren! Voordat je naar het tuincentrum rent, overweeg eens om een plant te adopteren. In Nederland zijn diverse plantenasiels. Bijvoorbeeld Plant voor Plant in Maarssen, of Het Plantenhuis in Utrecht.
Duurzaam thuiswerken: energie besparen in huis
We brengen meer tijd door in huis. De verwarming staat vaker aan en de lampen branden langer. Duurzaam thuiswerken? Neem dan allereerst je energieverbruik in huis onder de loep.
Beperk je dataverbruik
Online werken kost veel stroom en data. We werken massaal in the cloud. Om je even uit de waan te halen: onze data hangt niet onschuldig in de wolken. Het wordt opgeslagen in grote datacenters, die heel veel energie verbruiken en CO2 uitstoten. Je kunt jouw dataverbruik beperken op verschillende manieren. Als je gaat videobellen met collega’s kun je jouw camera beter uitschakelen en alleen met geluid vergaderen. Dat bespaart in Microsoft Teams minstens 75 procent aan data, in Zoom zelfs zo’n 90 procent. Ruim verder bijvoorbeeld je mailbox op en gooi ongebruikte bestanden in vergeten mapjes weg.
Houd voldoende pauzes
Op kantoor lopen we van ons bureau naar de vergaderruimte, naar het koffiezetapparaat en weer terug. In huis werk, bel en vergader je op dezelfde plek. Het wordt vaak gezegd, maar het is écht belangrijk: houd voldoende pauzes. In de ideale situatie sta je iedere 45 minuten een keer op van je stoel. Haal een glas water, een kop koffie of loop gewoon een rondje door de kamer. Dat is een stuk beter voor je lichaam en geest.
Kies voor duurzaam kantoormeubilair
Behoefte aan een ergonomische thuiswerkplek? Met een écht bureau en een fatsoenlijke bureaustoel? Richt je thuiswerkplek in met duurzaam kantoormeubilair. Ga voor tweedehands – de groenste keuze – of kijk op een meubelvergelijkingsplatform zoals Furn.nl. Daar filter je op duurzaamheid van verschillende meubels. Zo werk jij straks ergonomisch én verantwoord.
Gebruik een uitwisbaar notitieboekje
Lijstjes hier, lijstjes daar. Maak vanaf nu duurzaam aantekening met een uitwisbaar notitieblokje en voorkom onnodige papierverspilling. Schrijf pagina’s vol en wis de tekst daarna gewoon weer uit. Handig en duurzaam. Tip: Correctbook maakt uitwisbare notitieboekjes. In ruil voor iedere verkoop voorziet de organisatie bovendien kinderen in ontwikkelingsgebieden van schrijfmateriaal. https://www.correctbook.com
Meer tijd voor duurzaamheid
Geen woon-werkverkeer meer, dus niet meer in de file. Dat bespaart een hoop CO2 én een hoop tijd. De minuten of uren die jij normaal kwijt bent aan reistijd, kun je nu investeren in een groener leven. Laat jouw pakketjes voortaan bezorgen bij een ophaalpunt en maak er een ommetje van. Of kooplokaal bijvoorbeeld ga eens naar de biologische supermarkt op het moment dat je voorheen van werk naar huis reed.